Omenapuiden, marjapensaiden ja mansikan tuholaiset

Kotipuutarhurin askareisiin kuuluu myös kasvien tarkkailu tuholaisten ja kasvitautien varalta. Kun tuholaiset havaitaan riittävän ajoissa, ne on helpompi torjua. Jos puutarhassa kävellessään huomaa esimerkiksi käpristyneitä, kurttuisia, koloreunaisia tai laikullisia lehtiä tai muita kasvinosia, on syytä epäillä jonkin tuholaisen olevan asialla.

Tutustu pihan tuloeläimiin, niiden aiheuttamiin oireisiin kasveissa sekä torjuntakeinoihin.

Omenapuiden tuholaiset

Omenakemppi

Vioittuneet silmut ja lehdet ovat merkkejä omenakempistä. Jos omenakemppejä on paljon, niiden erittämää mesikastetta on myös raakileiden pinnalla.

Hedelmäpuupunkki

Hedelmäpuupunkki imee omenapuun lehdistä nestettä ja lehdet muuttuvat harmahtaviksi sekä kellastuvat. 0,5 mm kokoisia punkkeja on vaikea havaita.

Kirvat

Kirvat ovat hyvin yleisiä koko maassa puissa, pensaissa, koristekasveissa sekä vihanneksissa. Ne imevät kasvien nestettä, jolloin kasvi kituu ja kasvu heikkenee.

Hallamittari

Hallamittarin toukat tekevät tuhoja omenapuussa syömällä lehtiä ja syömällä raakileihin koloja. Yleensä tuhot omenatarhassa jäävät vähäisiksi.

Pihlajanmarjakoi

Lähes koko Suomessa yleinen pihlajanmarjakoi on pahin omenasadon tuhooja. Oireina siitä ovat vauriot hedelmissä, sillä toukat kaivavat omenaan kapeita käytäviä.

Kääriäiset

Kypsissä omenoissa on omenakääriäisen toukan tekemiä käytäviä ja pinnassa tummia laikkuja. Pikkuhedelmäkääriäisen vioitukset ovat samankaltaisia.

Myyrät

Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoon, pensaiden ja puiden kuoriin sekä oksiin. Ne myös kaivavat onkaloita pitkin nurmikkoa.

Marjapensaiden tuholaiset

Mustaherukanäkämäpunkki

Mustaherukanäkämäpunkki on pahin mustaherukan tuholainen. Punkkien valtaamat silmut turpoavat pallomaisiksi syksyllä ja keväällä. Äkämäsilmuista ei kehity lehtiä eikä kukkia.

Herukkakoi ja herukansilmukoi

Herukkakoi ja herukansilmukoi ovat perhosia, joiden toukat vioittavat keväällä herukkapensaan lehtiä ja silmuja.

Kirvat

Kirvat ovat hyvin yleisiä koko maassa puissa, pensaissa, koristekasveissa sekä vihanneksissa. Ne imevät kasvien nestettä, jolloin kasvi kituu ja kasvu heikkenee.

Vattukuoriainen ja vattukärsäkäs

Vattukuoriaisen ja vattukärsäkkään aiheuttamat tuhot näkyvät putoilevina nuppuina ja matoina marjoissa. Vattukuoriainen on vadelman tuholaisista haitallisin.

Karviaispistiäiset

Isokarviaispistiäinen ja pikkukarviaispistiäinen ovat lehtipistiäisiä, joiden toukat syövät karviaispensaan lehtiä. Toukkia on yleensä paljon.

Mansikan tuholaiset

Mansikkapunkki

Mansikkapunkin havaitseminen on erittäin vaikeaa. Lehdet käpertyvät ja muuttuvat hieman rusehtaviksi, lehtiruodit lyhenevät ja ovat tavanomaisia karvaisempia. Sato jää vähäiseksi.

Peltolude

Peltolude hakeutuvat kukinnan alkaessa etenkin mansikalle ja omenalle, mutta elävät hyvin monilla kasveilla. Merkkinä peltoluteesta ovat vioittuneet raakileet.

Varsiyökkönen

Varsiyökkösen ravintoa ovat peruna, raparperi ja monet luonnonvaraiset kasvit. Mansikkamaalla yökkösen toukat voivat tappaa taimet järsiessään kasvien juuria.

 

Jälleenmyyjät

Cooper-tuotteita saat hyvinvarustetuista puutarhatarvikkeita myyvistä liikkeistä!


Käytä torjunta-aineita turvallisesti.
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Berner Oy
Hitsaajankatu 24
00810 Helsinki

info@berner.fi

Kuluttajapalvelu: +358 20 791 00

Muita Bernerin sivustoja:
greencare.fi
berner.fi