Kasvitaudit

Kasvitauteja aiheuttavat erilaiset virukset, bakteerit ja sienet, jotka leviävät saastuneen kasvimateriaalin, maan, ilman ja veden ja tuhoeläimien mukana. Paras tapa estää kasvitautien tuhoja on huolehtia kasvien hyvinvoinnista ja olla tarkkana, jotta vioitukset huomataan mahdollisimman ajoissa. Puutarhakasvien tauteja voi kotipuutarhoissa torjua kasvien kasvuoloja muuttamalla ja poistamalla tartunnan saaneet kasvit. Terveiden siementen käyttö sekä puhdas kasvualusta ehkäisevät taimissa esiintyviä kasvitauteja.

Pidä huolta puutarhastasi käyttämällä Cooper BIO Haavasuojaa puiden leikkuuhaavojen ja kuorivaurioiden hoitoon ympäri vuoden. Hedelmä- ja koristepuiden jalostukseen ja haavanhoitoon soveltuu Cooper BIO Puutarhavaha. Molemmat tuotteet suojaavat haavaa sekä jalostuskohtaa ja edistävät tervehtymistä.

 

Hedelmäpuiden kasvitaudit

Muumiotauti

Muumiotauti mädättää omenoiden, päärynöiden ja luumujen hedelmät. Hedelmät muuttuvat ensin ruskeiksi ja myöhemmin täysin mustiksi. Tauti voi ilmestyä myös varastoinnin aikana.

Hedelmärupi

Hedelmärupi on sienitauti, joka aiheuttaa omenan kuoreen rupimaisia korkkiutumia. Hedelmät ovat syömäkelpoisia, sillä haitta on lähinnä kosmeettinen.

Koriste- ja hyötykasvien kasvitaudit

Harmaahome

Harmaahome näkyy ensin vetisinä laikkuina, joihin kehittyy harmaanvalkeita nukkamaisia pahkoja. Eniten home haittaa mansikkaviljelmiä, sipulia sekä pionia ja useita liljoja.

Härmä

Härmä näkyy lehdissä ensin pieninä valkoisina jauhemaisina pisteinä, joita tulee nopeasti lisää. Lopulta koko kasvi on harmaanvalkoisen härmän peittämä.

Lakastumistauti

Lakastumistauti on maalevintäisten sienien aiheuttama kasvitauti, joka kellastuttaa ja nuuduttaa kasvin. Herkimpiä lakastumistaudeille ovat leimukukat, orvokit ja ruusut.

Taimipolte

Taimipolte näkyy ensin taimen varressa tummana, laajenevan laikkuna. Taudin edetessä koko varsi ja juuren yläosa tummuvat ja saattavat muuttua rihmamaisiksi.

Ruostesienet

Tiettyyn tai kahteen isäntäkasviin erikoistuneet ruostesienet aiheuttavat kasvien lehtiin laikkuja. Ruostesienet eivät yleensä aiheuta kasvien kuolemaa.

Lehtilaikkutaudit

Lehtilaikkutaudit aiheuttavat kasvien lehtiin rengasmaisia laikkuja. Koristekasveista herkkiä ovat iirikset, leimukukat ja koristeviljat. Ruusun mustalaikku voi tuhota koko kasvin.

Perunarutto

Perunarutto voi tuhota perunasadon nopeasti. Aluksi kasvuston lehtiin ilmestyy ruskeita tähtimäisiä kuvioita, jotka laajenevat pyöreiksi laikuiksi. Ensioireita on vaikea havaita.

 

Jälleenmyyjät

Cooper-tuotteita saat hyvinvarustetuista puutarhatarvikkeita myyvistä liikkeistä!


Käytä torjunta-aineita turvallisesti.
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Berner Oy
Hitsaajankatu 24
00810 Helsinki

info@berner.fi

Kuluttajapalvelu: +358 20 791 00

Muita Bernerin sivustoja:
greencare.fi
berner.fi