Rikkakasvit

Rikkakasvit ovat puutarhojen ja pihojen uusiutuva riesa. Rikkakasveiksi kutsutaan ruohovartisia kasveja, jotka kasvavat viljellyillä alueilla ei-toivotuissa paikoissa. Se, mikä on järvenrannalla luontainen kasvi, voi olla pihassa puutarhurin kannalta ei-toivottu. Heinäpellolla apilat ja heinät saavat kukoistaa, mutta vihannesmaalla niistä tulee rikkakasveja.

Rikkakasvit jaetaan kahteen ryhmään, yksivuotisiin ja monivuotisiin. Toinen tapa luokitella on leviämistapa: juurten kautta nopeasti leviäviin juuririkkaruohoihin ja siementen avulla tehokkaasti leviäviin siemenrikkaruohoihin. Maaperän laatu ja kunto vaikuttavat siihen, mitkä rikkaruohot siinä viihtyvät.

Monet Suomessa luonnonvaraisesti kasvavat kasvit levittäytyvät kukkapenkkiin suotuisissa olosuhteissa vallaten nopeasti tilaa koristekasveilta. Istutusvaiheesta lähtien on hyvä varmistaa koristekasvien saavan niiden tarvitsemat edellytykset kasvuun ja kehittymiseen, jotta rikkakasvit eivät pääse ohittamaan niitä kasvussa. Ota aina huomioon kasvupaikka kasvia valitessa.Kukkapenkki on puhdistettava huolella rikkakasveista ennen istutusta. Kasvit kannattaa istuttaa tiheään tai käyttää niiden lomassa maanpeittokasveja, myös kuorikate on hyvä vaihtoehto.

Ravinteikkaan ja hyväkuntoisen maan rikkakasvit

Ravinteikkaassa maaperässä viihtyvät mm. peltoemäkki, nokkonen, pihatähtimö, jauhosavikka, hierakka, peltotaskuruoho, lutukka, horsmat, pillikkeet ja vuohenputki.

Vähäravinteisen maan rikkakasvit

Hiekka ja sora ovat vähäravinteisia ja nopeasti kuivuvia maaperiä. Vähäravinteisessa maassa viihtyvät mm. pihatatar, ahosuolaheinä ja pujo.

Happaman maan rikkakasvit

Suomessa maaperä on luontaisesti hapanta ja altis happamoitumiselle. Happaman maan rikkakasveja ovat mm. peltohatikka, kiertotatar ja punapeippi.

Tiiviin tai savisen maan rikkakasvit

Savimaa on märkänä tiivis ja painava, kuivana taas kivikova. Tiiviissä ja savisessa maassa kasvavat mm. rönsyleinikki, peltosaunio, leskenlehti, pelto-ohdake ja valvatti.

Joka paikan rikkakasvit

Rikkakasveista voikukat, linnunkaali, pihasaunio ja juolavehnät eivät ole tarkkoja kasvupaikastaan, vaan ne ovat ns. joka paikan rikkakasveja.

 

Jälleenmyyjät

Cooper-tuotteita saat hyvinvarustetuista puutarhatarvikkeita myyvistä liikkeistä!


Käytä torjunta-aineita turvallisesti.
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Berner Oy
Hitsaajankatu 24
00810 Helsinki

info@berner.fi

Kuluttajapalvelu: +358 20 791 00

Muita Bernerin sivustoja:
greencare.fi
berner.fi