Elintarviketuholaiset

Elintarviketuholaiset elävät erilaisissa ruokatavaroissa ja niiden säilytyspaikoissa. Koteihin ne tulevat usein kaupasta pakkausten mukana. Ulkomailta tuoduissa elintarvikkeissa, kuten mausteissa, voi myös olla munavaiheessa olevia hyönteisiä, jotka alkavat kehittyä lämpimissä asunnoissa.

Asunnon siisteys ei vaikuta elintarviketuholaisten esiintymiseen, mutta toki ne elävät ja lisääntyvät helpommin epäsiisteissä olosuhteissa.

Mikäli tuholaisia esiintyy, tulee kaikki mahdollisina esiintymispaikkoina toimivat elintarvikkeet tarkistaa ja heittää saastuneet pois. Elintarviketuholaisten torjunta aloitetaan ruokakaappien ja muiden keittiön kaappien tyhjentämisellä. Tämän jälkeen hyllyt imuroidaan, minkä jälkeen imurin pölypussi vaihdetaan. Torjunta-aine laitetaan kaappien sisälle seinäpinnoille ja hyllytasoille.

Elintarviketuholaiset

Faraomuurahainen

Keltaisen, n. 2 mm pitkän faraomuurahaisen pesät sijaitsevat seinän raoissa ja täytteissä, yleensä lämpölähteen vieressä. Se aiheuttaa haittaa ravintoaineissa.

Jauhokoisa ja intianjauhokoisa

Jauhokoisat tulevat kotiin myllyjen ja leipomoiden tuotteiden mukana. Intianjauhokoisia voi tulla kuivattujen hedelmien, pähkinöiden ja makeisten mukana.

Mantelikoisa ja kaakaokoisa

Manteli- ja kaakaokoisa muistuttavat toinen toisiaan. Väriltään ne ovat harmaanrusehtavia ja juovikkaita. Ne syövät mm. pähkinöitä.

Riisihärö

Riisihärö on myllyjen, suklaa- ja leipätehtaiden haitallisimpia tuholaisia. Ne kulkeutuvat koteihin tuotepakkausten mukana. Riisihärö on n. 3 mm, tummanruskea ja litteä.

Rohmukuoriainen

Rohmukuoriainen kulkeutuu koteihin myllyistä ja leipomoista tuotteiden mukana. Se on n. 5 mm pitkä, tummanruskea ja lysolin tuoksuinen. Toukat ovat kellertävän kovapintaisia.

Torakka

Suomessa torakoihin kuuluvia elintarviketuholaisia ovat mm. russakka, amerikantorakka ja ruotsintorakka. Ne ovat melko kookkaita ja nopealiikkeisiä.

Leipäkuoriainen

Leipäkuoriainen kulkeutuu koteihin pääasiassa mausteiden ja elintarvikkeiden mukana. Se voi esiintyä myös luonnossa esim. käävissä.

 

Jälleenmyyjät

Cooper-tuotteita saat hyvinvarustetuista puutarhatarvikkeita myyvistä liikkeistä!


Käytä torjunta-aineita turvallisesti.
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Berner Oy
Hitsaajankatu 24
00810 Helsinki

info@berner.fi

Kuluttajapalvelu: +358 20 791 00

Muita Bernerin sivustoja:
greencare.fi
berner.fi