Lehtipistiäinen

Lehtipistiäisiä (Tenthredinidae) on useita satoja lajeja, joista osa on haitallisia tuholaisia. Pistiäisen toukat voivat esiintyä yksittäin tai suurina ryhminä. Perhostoukkia muistuttavilla lehtipistiäisen toukilla on vähintään kuusi paria jalkoja. Toukat syövät lehtiä, kun taas aikuiset pikkuhyönteisiä ja mettä.

Lehtipistiäisen torjunta: Mikäli kasvi ei ole vaarassa menehtyä, torjunta ei ole tarpeen. Hyötyeläinhoukuttimella voi lisätä pihan hyötyhyönteisten määrää. Myös linnut syövät suuren määrän pistiäistoukkia ja ruokkivat niillä poikasiaan. Ripustamalla pihapiiriin linnunpönttöjä autat siis luonnon omaa ravintoketjua hoitamaan torjuntaa.

Ruskomäntypistiäinen

Ruskomäntypistiäinen (Neodiprion sertifer) voi munia pihan mäntyjen neulasille useita munia, joista kehittyvät toukat syövät neulaset nopeasti. Mänty ei kuole, koska toukat syövät etupäässä vanhoja neulasia ja jättävät uusimmat neulaset rauhaan.

Ruskomäntypistiäisen torjunta: Jos toukkia on vain vähän, luontaiset viholliset, kuten linnut ja loispistiäiset hoitavat torjunnan. Jos toukkaesiintymä on runsas, tuhoja voi vähentää ruiskuttamalla toukkaesiintymä Cooper BIO Bioruiskutteella.

Iso- ja pikkukarviaispistiäinen

Isokarviaispistiäinen (Nematus ribesii ) ja pikkukarviaispistiäinen  (Pistiphora pallipes)  ovat lehtipistiäisiä, joiden toukat syövät karviaispensaan lehtiä. Isokarviaispistiäisen toukat ovat kellertävän vihreitä ja mustapilkkuisia, pikkukarviaispistiäisen toukat taas vihertäviä ja niillä on ruskea pää. Toukkia kehittyy kesän aikana kaksi sukupolvea. Ensimmäisen sukupolven vioitukset jäävät usein huomaamatta. Toisen sukupolven toukat voivat tuhota lehdet kokonaan heinä–elokuussa sadonkorjuun aikana. Toukkia on yleensä paljon ja ne tuhoavat lehdet nopeasti. 

Iso- ja pikkukarviaispistiäisen torjunta: Tuhojen välttämiseksi pensaiden lehdistöä on syytä tarkkailla alkukesästä. Jos toukkia on paljon, ne kannattaa torjua Cooper BIO Bioruiskutteella. Loppukesällä ruiskutuksen voi tehdä, mikäli pensaassa ei ole marjoja. Pensas toipuu, vaikka toukat söivätkin kaikki lehdet. Se kasvattaa yleensä uudet lehdet loppukesästä. Seuraavan vuoden sato jää kuitenkin alhaisemmaksi.

Tuotteet pihan ja puutarhan tuholaisten torjuntaan

 

Jälleenmyyjät

Cooper-tuotteita saat hyvinvarustetuista puutarhatarvikkeita myyvistä liikkeistä!


Käytä torjunta-aineita turvallisesti.
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Berner Oy
Hitsaajankatu 24
00810 Helsinki

info@berner.fi

Kuluttajapalvelu: +358 20 791 00

Muita Bernerin sivustoja:
greencare.fi
berner.fi