Lude

Luteet kuuluvat syöpäläisiin eli ulkoloisina eläviin hyönteisiin, jotka käyttävät ravinnokseen verta, ihoa tai sen eritteitä. Lude on aikuisena 5–8 mm pitkä, leveä ja litteä ruskeahko hyönteinen. Kauan ravinnotta olleet yksilöt ovat vaaleita. Luteen viisi toukka-astetta muistuttavat suuresti aikuista, mutta ne ovat pienempiä ja vaaleampia. Lude vaatii kuivan ja lämpimän elinympäristön.

Nykyisin lude esiintyy tiloissa, joissa yövytään lyhytaikaisesti kuten hotelleissa, matkustajakodeissa ja laivoissa. Koteihin se kulkeutuu matkatavaroiden mukana matkustuksen lisäännyttyä. Se oleskelee päivisin vuoteissa ja seinäpapereiden halkeamissa seinävaatteiden takana. Luteet ja niiden toukat imevät yöllä verta ihmisestä. Monille tämä ei aiheuta mitään oireita, mutta toisille luteen kärsästä erittyvä sylki aiheuttaa kutiamista, kirvelyä ja turpoamista. Lude imee verta myös kotieläimistä.

Luteiden torjunta: Luteen torjunnan lähtökohta on siisteydestä huolehtiminen. Luteita tavattaessa on tutkittava kaikki niiden mahdolliset olinpaikat saastunnan laajuuden selvittämiseksi. Sänkyvaatteet, patjat ja kaikki verhoillut huonekalut viedään ulos, missä ne puhdistetaan. Sängyn rakenteiden tutkiminen ja imurointi on tärkeää. Vuoteissa se voi olla puuosien raoissa. Luteen torjumiseksi niiden olinpaikat sumutetaan kevyesti Cooper Aerosolilla.

Tuotteet luteiden torjuntaan

 

Jälleenmyyjät

Cooper-tuotteita saat hyvinvarustetuista puutarhatarvikkeita myyvistä liikkeistä!


Käytä torjunta-aineita turvallisesti.
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Berner Oy
Hitsaajankatu 24
00810 Helsinki

info@berner.fi

Kuluttajapalvelu: +358 20 791 00

Muita Bernerin sivustoja:
greencare.fi
berner.fi