Vihannesten, juuresten ja perunan tuholaiset

Omia viljelyksiään kannattaa tarkkailla tuholaisten ja kasvitautien varalta. Kun tuholaiset havaitaan riittävän ajoissa, ne on helpompi torjua. Oireita tuholaisista ovat mm. vaurioituneet lehdet, tummentumat vihanneksissa ja heikentynyt kasvu.

Tutustu vihannesten ja juuresten tuholaisiin sekä niiden torjuntakeinoihin.

Porkkanan, sipulin ja perunan tuholaiset

Porkkanakemppi

Porkkanakemppi vioittaa porkkanan lehtiä ja aiheuttaa juureen kasvuhäiriöitä. Kemppien vioitukset näkyvät sykeröityneinä lehtinä ja haarakkaina porkkanoina.

Porkkanakärpänen

Porkkanakärpäset kuoriutuvat maassa olevista koteloista ilmojen lämmetessä. Maassa elävät toukat syövät porkkanan juuria ja vioittuneet kohdat näkyvät tummina alueina porkkanassa.

Kirvat

Kirvat ovat hyvin yleisiä koko maassa puissa, pensaissa, koristekasveissa sekä vihanneksissa. Ne imevät kasvien nestettä, jolloin kasvi kituu ja kasvu heikkenee.

Sipulikärpänen

Sipulikärpäset munivat sipulimaahan ja toukat vioittavat sipulikasvien juuria kaivamalla niihin käytäviä. Sipulit pehmenevät nopeasti.

Sepäntoukka

Sepän toukat eli juurimadot ovat kovapintaisia kellertäviä matoja, jotka kaivavat perunoiden mukuloihin koloja ja voivat järsiä perunan sekä koristekasvien juuria poikki.

Kaalikasvien, retiisin ja herneiden tuholaiset

Kirpat

Kirpat vioittavat kaalikasvien ja koristekasvien lehtiä tekemällä niihin reikiä. Ne voivat tuhota nopeasti kaalin taimet. Kuivuus pahentaa tuhoa.

Kaalilude

Kaalilude on Suomessa yleinen ja usein varsin runsaslukuinen laji. Se aiheuttaa harvemmin merkittäviä tuhoja kaalimaalla.

Juovahernekärsäkäs

Juovahernekärsäkäs järsii herneen taimien lehtien reunat. Naaras munii maahan taimien tyvelle, josta toukat hakeutuvat kasvien juuristoon ja syövät juuria.

Hernekääriäinen

Hernekääriäinen tuhoaa sadon syömällä herneen palon sisustan. Perhoset munivat kesä–heinäkuussa hernekasvuston lehdille ja kukille.

Tillien, salaattien ja yrttien tuholaiset

Etanat ja kotilot

Etanoissa koiras ja naaras ovat samassa yksilössä, joten yhdestäkin etanasta voi syntyä uusia etanoita. Lehtikasat, pitkä ruohikko ja kosteat maakuopat ovat niiden suosimia paikkoja.

 

Jälleenmyyjät

Cooper-tuotteita saat hyvinvarustetuista puutarhatarvikkeita myyvistä liikkeistä!


Käytä torjunta-aineita turvallisesti.
Lue aina etiketti ja valmistetiedot ennen käyttöä.

Berner Oy
Hitsaajankatu 24
00810 Helsinki

info@berner.fi

Kuluttajapalvelu: +358 20 791 00

Muita Bernerin sivustoja:
greencare.fi
berner.fi